Openbare Daltonschool De Bergse Zonnebloem is een openbare school, die te vinden is in de wijk Hillegersberg-Schiebroek te Rotterdam.
Daltonschool 'De Bergse Zonnebloem': betrokken, kleurrijk en verrijkend!
Op onze school, waar verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerking de uitgangspunten zijn, is een vriendelijk en veilig klimaat met een bepaalde orde en regelmaat van groot belang. Uitgangspunt hierbij is respect. Respect voor de kinderen onderling, voor de leerkracht en omgeving. Wij zijn er van overtuigd dat dit het klimaat is waarin een kind zich tot een volwaardig mens kan ontplooien.
Wij zijn van mening dat opvoeding zowel thuis als op school wordt gegeven. Vandaar dat wij er veel belang aan hechten om een goed contact met de ouders/verzorgers van de kinderen te hebben. Wij proberen dit te bewerkstelligen door laagdrempelig te zijn naar ouders toe. Wij hopen dat ouders op die manier betrokken raken bij de school en dat daardoor de ouders ook gemakkelijker met vragen of opmerkingen bij de leerkrachten komen.
Benieuwd hoe wij werken of hoe de school er van binnen uitziet? Neem dan een kijkje op deze website of kom eens langs. U bent van harte welkom!
Over goed onderwijs is goed nagedacht. Lees hieronder over onze werkwijze en achterliggende filosofie. Lees hier ook over de lesprogramma’s waar De Bergse Zonnebloem aan meedoet: Engels van Early Bird, theater en beeldende vorming van MaasZebra en Bibliotheek op School en verlengde leertijd met onder andere filosofie, dans, beweging en muziek.
Daltonschool de Bergse Zonnebloem: betrokken, kleurrijk en verrijkend!
“Ieder kind is anders. Daarom houden wij in ons onderwijs rekening met alle aspecten van de ontwikkeling van een kind”.
De aanpak op de Bergse Zonnebloem is gericht op de optimale ontwikkeling van kinderen en op het stimuleren van hun leergierigheid. Wij vinden het belangrijk dat tijdens het onderwijsproces alle capaciteiten van het kind aan bod komen. De Bergse Zonnebloem is daarom een brede school met verlengde leertijd.
Wij dragen respect, enthousiasme en plezier uit naar leerlingen en ouders.
Kernwaarden
De Bergse Zonnebloem is een daltonschool en daarom werken wij in ons onderwijs volgens de vijf Dalton-kernwaarden:
Iedere Daltonschool werkt vanuit deze vijf kernwaarden op een manier die bij hun leerlingen, leerkrachten en ouders past. Een toelichting op de manier waarop de Bergse Zonnebloem met deze kernwaarden omgaat, vindt u hier.
Aan de hand van de vijf Dalton-kernwaarden hebben wij een methode ontwikkeld waarin de sociale competenties van leerlingen een belangrijke rol spelen. Die methode is samen te vatten in de volgende punten:
Onze werkwijze kenmerkt zich door:
Zoals uit het voorgaande blijkt, houden we de ontwikkeling van onze leerlingen goed in de gaten. Dat is belangrijk, omdat er dan altijd voldoende momenten zijn waarop er bijgestuurd kan worden. Hoe doen we dat?
Ten eerste kijken leerkrachten goed naar de kinderen in hun groep. Tijdens de les, als de kinderen aan het werk zijn, of als ze aan het spelen zijn. De leerkrachten stellen zich daarbij vragen als:
Maar daarnaast houden wij de ontwikkeling tijdens de hele schooltijd bij met behulp van methodegebonden toetsen en toetsen van het leerlingvolgsysteem(LVS).
Met methodegebonden toetsen meten wij in hoeverre leerlingen de leerstof hebben begrepen. De toetsen van het LVS zijn meer algemeen. Die komen van het landelijke toetsinstituut CITO en worden gebruikt voor de gebieden technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen/wiskunde. Een observatieformulier over de sociaal-emotionele ontwikkeling maakt ook deel uit van het LVS. Tijdens rapportagegesprekken houden wij u op de hoogte van de ontwikkeling van uw kind.
Dan is er nog de intern begeleider. Die volgt de leerlingzorg en ondersteunt de leerkrachten bij de organisatie van leerlingzorg in de groep. De intern begeleider voert gesprekken met leerkrachten en ouders en bezoekt de klas om te kijken hoe het onderwijs nog beter op de behoefte van onze leerlingen kan worden afgestemd. Dat is soms zoeken, want geen leerling heeft hetzelfde ontwikkelingsproces. Maar we komen er altijd uit.
Kwaliteitsbeleid
Kwalitatief hoog onderwijs kan niet zonder organisatie en beleid. Die kwaliteit moet worden bewaakt. Om het onderwijsconcept, zoals dat in het schoolplan staat beschreven, op hoog niveau te kunnen blijven uitvoeren, wordt daarom een kwaliteitsbeleid gevoerd.
Voor kwaliteitszorg is het schooljaarplan een belangrijk document. Daarin wordt het afgelopen jaar geëvalueerd en staan doelstellingen en prioriteiten van de school. Het is dus een document bedoeld voor de school zelf, maar het wordt ook gebruikt als verantwoording naar de overheid. Het wordt besproken in het team en ter goedkeuring voorgelegd aan de medezeggenschapsraad en het bestuur.
De kwaliteit van het onderwijs
De kwaliteit van het onderwijs wordt op verschillende overlegmomenten geëvalueerd. Drie keer per jaar bespreken we bijvoorbeeld met het hele team de resultaten van de verschillende toetsen, schoolbreed. In zo’n overleg bekijken we welke schoolvakken en ontwikkelingsgebieden de komende extra aandacht verdienen en op wat voor manier we dat gaan aanpakken.
Daarnaast is er veel samenwerking binnen het team. Zo gaan intern begeleider en directie regelmatig op bezoek in een klas om te kijken hoe een leerkracht te werk gaat. Achteraf wordt dan gesproken over methoden en didactisch handelen. Leerkrachten gaan ook bij elkaar op bezoek, zogeheten collegiale consultatie: je leert veel van ‘spieken’ bij een collega. We blijven zo continu met elkaar in gesprek om het onderwijs zo fris mogelijk te houden.
Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong (groep 1-2)
Leerlingen uit de groepen 1-2 die een ontwikkelingsvoorsprong hebben, krijgen extra uitdaging binnen hun eigen groep. We spreken met nadruk over ontwikkelingsvoorsprong, omdat het op deze leeftijd niet altijd zichtbaar is of het kind hoogbegaafd, dan wel een ‘vlotte kleuter’ is.
We maken gebruik van Denksleutels & Sleutelvragen en we verrijken de hoeken/kasten met uitdagende opdrachten. Daarnaast stellen we verdiepende vragen aan deze leerlingen met betrekking tot de thema’s waar de hele groep mee werkt.
In de groepen 1-2 worden aan alle leerlingen ‘Mindset-lessen’ gegeven door een meer- en hoogbegaafdheidsleerkracht. In deze lessen wordt stilgestaan bij de werking van het brein en welke eigenschappen belangrijk zijn om je brein sterk te maken; uitdagingen krijgen en zoeken, fouten maken en van leren, strategieën ontdekken en inzetten en tenslotte leren hoe je kan doorzetten.
Meerbegaafdheid (groep 3-8)
Meerbegaafde leerlingen zijn leerlingen met hoge toetsscores en kind-kenmerken als goede sociale vaardigheden, zelfstandigheid, creativiteit in denken, goede werkhouding en taakaanpak. Zij worden binnen de klas uitgedaagd om op een andere manier te werken. Deze leerlingen werken aan hun doelen middels een verrijkingsmap en krijgen de reguliere stof compact aangeboden.
Hoogbegaafdheid (groep 3-4)
Op basis van onderstaande criteria komen wij tot een keuze om een leerling te scharen onder de noemer ‘hoogbegaafd’:
Voor de hoogbegaafde leerlingen in de groepen 3-4 bieden wij een compactings- en verrijkingsprogramma aan in de klas. Daarnaast worden er in de groepen ‘Mindset-lessen’ gegeven door een meer- en hoogbegaafdheidsleerkracht. In deze lessen wordt stilgestaan bij de werking van het brein en specifiek bij de werking van de prefrontale cortex waar de executieve functies zich bevinden. Executieve functies horen bij het denkvermogen. Het zijn hogere denkprocessen die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Je kunt ze zien als een 'dirigent'. Ze helpen bij alle soorten taken. Op speelse wijze worden deze functies bij de kinderen onder de aandacht gebracht met als belangrijkste boodschap; je brein is een spier die je sterk kan maken door (veel) te oefenen.
Gaandeweg in groep 4 maken deze kinderen kennis te met verrijkingsopdrachten van de Pittige Plus Torens. Deze opdrachten hebben als doel de kinderen zich te laten verdiepen en verbreden in complexere onderwerpen dan het reguliere programma biedt en het opdoen van leer- en procesvaardigheden zoals: fouten maken en fouten herstellen, overleggen, luisteren, leren samenwerken, presenteren, verantwoordelijkheid nemen etc.
Hoogbegaafdheid (groep 5-8)
Voor de hoogbegaafde leerlingen in de groepen 5-8 bieden wij naast een compactings- en verrijkingsprogramma in de klas tevens ondersteuning in de vorm van coaching door een meer- en hoogbegaafdheidsleerkracht op school. Aan de hand van onder andere opdrachten van de Pittige Plus Torens worden de hogere orde denkniveaus van deze kinderen aangesproken en oefenen zij in een breed spectrum aan leer- en werkstrategieën.
Inspectierapport september 2014
Dinsdag 16 september 2014 heeft de inspecteur De Bergse Zonnebloem een groene kaart gegeven. Het inspectiebezoek betrof een klein onderzoek en was gericht op de kwaliteitszorg.
De kwaliteit op de aantal onderzochte indicatoren is op orde. De opbrengsten zijn volledig op orde. Op het gebied van zorg en begeleiding en de kwaliteitszorg kan De Bergse Zonnebloem zich nog verder ontwikkelen. Half december 2014 hebben wij het definitieve inspectierapport ontvangen. Hieronder kunt u een toelichting van de school op het rapport lezen. Download hier het inspectierapport.
Opbrengsten
Wij zijn tevreden dat de opbrengsten op De Bergse Zonnebloem als voldoende zijn beoordeeld. Voor de komende jaren werken wij aan het verder verhogen van de opbrengsten en onze ambitie is om het predicaat goed te krijgen.
Rekenen groep 4
De opbrengsten voor de CITO toets rekenen groep 4 scoorde onvoldoende. Wij hebben een foutenanalyse van de CITO toetsen van groep 4 gemaakt en geconstateerd dat de leerlingen met name uitvielen op het automatiseren. Het lesprogramma voor het schooljaar 2014-2015 is aangepast en wij hebben dagelijks extra tijd besteed aan automatiseren. Onze aanpak heeft gewerkt. In de beide groepen zijn de resultaten van de toetsen van het leerlingvolgsysteem van januari 2015 goed en wij hebben weer een groen blokje voor rekenen op de inspectiekaart.
Zorg en begeleiding
De Bergse Zonnebloem heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het werken met groepsplannen. Met deze plannen denken we planmatig na over ons onderwijs op groepsniveau. We beschrijven onder andere per half jaar leerstofdoelen, didactisch handelen, organisatie en tijd. In de groepsplannen gaan we uit van een plusniveau, een basisniveau en een intensief niveau (zon, maan en ster). Een aantal kinderen heeft een meer specifieke aanpak nodig dan omschreven staat in het groepsplan. De volgende stap voor de school is om de zorg voor die kinderen individueel te gaan omschrijven in een plan. Net als de groepsplannen zullen individuele plannen geëvalueerd worden en zo nodig worden bijgesteld.
De kwaliteitszorg is grotendeels op orde
De inspecteur heeft kunnen vaststellen dat De Bergse Zonnebloem haar leerlingenpopulatie goed in beeld heeft en daar haar onderwijs op heeft afgestemd. We evalueren met het team een paar keer per jaar de resultaten van de leerlingen. Vervolgens maken wij trendanalyses en formuleren wij voor een volgende periode de doelen die wij willen behalen.
De Bergse Zonnebloem heeft in het schooljaar 2013-2014 een start gemaakt met het werken met een kwaliteitsinstrument. Het jaarplan behoeft verbetering. In het schooljaar 2014-2015 zal worden gewerkt met een vernieuwd jaarplan waarin doelen en aanpak, planning en verantwoordelijkheid duidelijk worden omschreven.
Ambitie voor de komende vier jaar
Voor de komende vier jaar is onze ambitie dat het onderwijs op de Bergse Zonnebloem voor onze leerlingen duidelijk en helder beschreven is in de verschillende school-, groeps- en individuele plannen. In de klas is in het handelen van de leerkracht vervolgens zichtbaar dat de plannen levende documenten zijn. Bij leerlingen zien wij dat zij zich positief ontwikkelen op leer, sociaal-emotioneel en creatief gebied.
Het Daltonconcept vindt zijn oorsprong in de ideeën van de Amerikaanse Helen Parkhurst (1887-1973). Zij begon haar loopbaan als onderwijzeres in een school met veertig kinderen, verdeeld over acht leerjaren, in één klaslokaal. Normaal lesgeven was onmogelijk. Zij koos voor een aanpak waarbij zij kinderen zoveel mogelijk aan zelfstudie liet toekomen. Zij overlegde met elke leerling wat zijn eigen verantwoordelijkheid zou kunnen zijn.
De afspraken legde zij vast in een contract, ook wel taak genoemd. In het Engels heette het ‘assignment’. De kinderen beloofden dan dat zij aan hun taak zouden werken en die op tijd af zouden hebben. Helen Parkhurst deed de toezegging dat zij kinderen hulp zou bieden wanneer dit noodzakelijk was. In eerste instantie ging het haar om praktische oplossingen om het onderwijseffect te verhogen.
Later zijn haar ideeën toegepast in de State High School in Dalton (VS). Naar deze plaats is het Daltononderwijs genoemd.
Op maandag 6 november 2017 heeft de Bergse Zonnebloem bezoek gehad van de visitatiecommissie van de Nederlandse Dalton Vereniging. Het team van onze school heeft uitgekeken naar dit bezoek. De afgelopen twee jaar hebben we na terugkeer in ons schoolgebouw aan de Elektroweg en met een groeiend team hard gewerkt om vooral het eigenaarschap van leerlingen en leerkrachten tot bloei te laten komen. Het visitatierapport is binnenkort te lezen op de website.
Uit het visitatierapport:
Het visitatieteam heeft vandaag een school bezocht waar een grote betrokkenheid van leerlingen, ouders, leerkrachten, interne begeleiders, daltoncoördinatoren en directie te zien was. Een jong team, met een goede mix van mannen en vrouwen, om jaloers op te zijn. Een team dat hard werkt vanuit de daltonvisie. De open en respectvolle houding creëert een prettige sfeer in de school, zodat een ieder (van ouder, tot leerling en leerkracht) zich welkom voelt. Dat is de allerbelangrijkste basis om het daltononderwijs vorm te geven en te ontwikkelen.
Onderwijs en dus ook daltononderwijs op De Bergse Zonnebloem is constant in ontwikkeling. De veranderingen op het gebied van ontwikkelingspsychologie en didactische en maatschappelijke inzichten hebben in 2012 geleid tot een kritische bezinning op de daltonuitgangspunten. Hieruit zijn vijf nieuwe kernwaarden ontwikkeld:
Deze vijf uitgangspunten hebben als doel leer- en leefklimaat op elkaar af te stemmen. Ze geven geen strak voorschrift hoe een school moet werken. Ze geven alleen richting en dat betekent dat elke school er anders uitziet. Iedere school werkt vanuit deze principes op een manier die bij hun eigen school past. Dalton is een manier van omgaan met elkaar, het is een dynamisch proces.
Verantwoordelijkheid dragen kan alleen maar als je ook verantwoordelijkheid krijgt. Wij geven daarom de leerlingen de verantwoordelijkheid voor hun omgeving, hun eigen gedrag en de omgang met elkaar. Zo dragen wij er samen zorg voor dat iedereen zich op school veilig voelt en in zijn/haar waarde wordt gelaten.
Wij geven de leerlingen ook verantwoordelijkheid voor hun eigen taakblad. Dit is werk voor een week dat de leerlingen naar eigen keuze kunnen indelen. In de taak zitten allerlei opdrachten op het gebied van o.a. taal, rekenen, wereldverkenning, informatieverwerking en expressie. Het zijn vooral opdrachten die de kinderen zonder uitleg kunnen uitvoeren. Alleen staat vast dat al het werk binnen een week klaar is.
Voor het kind is het omgaan met deze keuzes een proces dat moet groeien. De school zal in een geleidelijk tempo het kind vertrouwd moeten maken met dat principe en daaraan inhoud moeten geven. De spelende kleuter en de leerling uit groep 8 zullen, elk op hun manier, die verantwoordelijkheid moeten ervaren.
Het uitgangspunt dat ieder mens leergierig is, staat centraal. De mate van leergierigheid wordt mede bepaald door het competentiegevoel, dat het duidelijkst kan worden omschreven met de woorden: ‘Yes, nu kan ik het zelf!’ We willen door de wijze waarop met elkaar wordt omgegaan, de leeromgeving is ingericht en het aangeboden onderwijs dat positieve gevoel vergroten.
Het samenwerken is een belangrijke vaardigheid, die alle leerlingen en leerkrachten zich eigen moeten maken. Dat lukt het best, als er sprake is van respect voor de ander. Een geslaagde samenwerking draagt immers bij tot een wederzijds gevoel van welbehagen, waardoor leerlingen met een positieve werkhouding hun taak tegemoet treden. Hierdoor wordt de kans van slagen groter. Een goed resultaat bevordert het competentiegevoel en zo is de cirkel weer rond.
Op de Bergse Zonnebloem wordt veel aandacht besteed aan het spelen en werken in groepjes. Meestal gaat het om leerlingen uit dezelfde klas die samen een opdracht uitvoeren, maar ook gebeurt het dat leerlingen van verschillende leeftijden samenwerken. Al doende leren de leerlingen te luisteren naar elkaar en respect te hebben voor elkaar.
Om te voorkomen dat leerlingen te veel stilzit- en luisteronderwijs krijgen, maar juist in staat gesteld worden om verantwoordelijkheid te krijgen voor hun taakwerk, werken wij op school met het begrip 'taaktijd'. Dit is de hoeveelheid tijd die leerlingen krijgen om zelf hun werk te plannen, uit te voeren en te evalueren/reflecteren. De basisinstructies zijn kort en bondig. Voor wie het nodig is, is er een uitgebreidere instructie. Door leerlingen te leren plannen, worden ze en gaan ze bewuster om met hun taaktijd. De leerkracht begeleidt de leerling met het plannen van de taken.
Leerlingen geven op hun taakblad of op het taakbord (gr 1/2) door middel van het inkleuren of plaatsen van een smiley aan hoe zij het maken van de taak hebben beleefd. Een lachende smiley geeft bijvoorbeeld aan dat de taak goed gedaan is, leuk was of leerzaam. In reflectiegesprekken tussen leerkracht/ leerling en leerlingen onderling worden de bevindingen besproken.
Voor meer informatie over Dalton klikt u hier naar de site van de Nederlands Daltonvereniging.
Op De Bergse Zonnebloem wordt gewerkt met een continurooster. Alle leerlingen blijven tussen de middag op school en eten hun lunch in hun eigen klas.
Voor het overblijven wordt een vergoeding van 80 euro per jaar gevraagd. Bij de start van het schooljaar ontvangt u een formulier overblijfcontract. Het rekeningnummer voor het overmaken van overblijfgeld is: NL02 RABO 0118 2165 38 ten name van Stichting BOOR inzake de Bergse Zonnebloem
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
Inloop 08.20 uur | Start lessen 08.30 uur | Einde lessen 15.00 uur
Woensdag
Inloop 08.20 uur | Start lessen 08.30 uur | Einde lessen 12.30 uur
Helaas komt het weleens voor, dat uw kind ziek is. Het is de bedoeling, dat u uw kind 's morgens tussen 8.00 en 8.30 uur telefonisch ziek meldt op school of via de basisschool app van de Bergse Zonnebloem. U kunt ons bereiken op 010-4181977.
Is uw kind afwezig en heeft u dit niet gemeld, dan wordt u door de school gebeld.
Aanvraag extra verlof:
Documenten zijn beschikbaar op onze website onder het kopje downloads:
Een leerling mag nooit zomaar van school wegblijven. Alleen in uitzonderingsgevallen kunt u extra verlof aanvragen voor uw kind. Het kan gebeuren dat er omstandigheden zijn, die zo zwaar wegen dat u uw kind buiten de schoolvakanties om een dag van school wilt houden. Voor dit zogenoemde 'extra verlof' zijn regels opgesteld. Hierbij geldt dat er sprake moet zijn van 'gewichtige omstandigheden' (situaties die gelegen zijn buiten de wil van ouders en/ of leerling).
Scholen mogen dus géén extra verlof geven voor:
Scholen mogen wel extra verlof toekennen voor:
Voor "aanvragen voor extra verlof tot en met tien schooldagen", gebruik u het formulier "aanvraag extra verlof tot en met tien extra schooldagen". Dit formulier levert u in op school. In dergelijke gevallen ligt de beslissingsbevoegdheid bij de directeur van de school. Deze zal met inachtneming van wet- en regelgeving een beslissing nemen.
Het aanvragen van elf schooldagen of meer extra verlof, verlopen via de leerplichtambtenaar. De school kan uw aanvraag doorsturen naar de leerplichtambtenaar. In dergelijke gevallen ligt de beslissingsbevoegdheid bij de leerplichtambtenaar. Deze zal met inachtneming van wet- en regelgeving een beslissing nemen. Uitgangspunt hierbij is de beleidsregel van het ministerie van onderwijs (pdf).
Dien het verzoek zeker acht weken van tevoren in. U krijg na het indienen van het verzoek binnen zes weken schriftelijk bericht.
Let op: De regels rond extra verlof gelden niet voor religieuze feestdagen.
Hiervoor gelden de volgende regels:
Voor wie geldt dit?
De uitzondering in de Leerplichtwet in verband met religieuze feestdagen, geldt voor alle geloofsovertuigingen en alle stromingen daarbinnen. Dat geldt ook voor christelijke stromingen waarbij Pasen en Pinksteren op andere dagen vallen dan de nationale feestdagen, en islamitische stromingen die op verschillende dagen starten met bijvoorbeeld het Suikerfeest.
Let op: deze uitzondering geldt alleen voor evenementen van religieuze aard. Herdenkingen van historische/ culturele gebeurtenissen vormen geen basis voor tijdelijke vrijstelling, tenzij opgenomen in de Nederlandse nationale feestdagen. Neem bij twijfel contact op met school.
De meest actuele informatie m.b.t. verlof vindt u op de website van de gemeente Rotterdam onder het kopje leerplicht.
Herfstvakantie | vrijdag 16 oktober t/m zondag 25 oktober 2020 |
Kerstvakantie | vrijdag 18 december 2020 t/m zondag 3 januari 2021 |
Voorjaarsvakantie | zaterdag 20 februari t/m zondag 28 februari 2021 |
Paasvakantie | vrijdag 2 april t/m maandag 5 april 2021 |
Koningsdag | dinsdag 27 april 2021 |
Meivakantie | zaterdag 1 mei t/m zondag 16 mei 2021 |
Pinkstermaandag | maandag 24 mei 2021 |
Zomervakantie | zaterdag 17 juli t/m zondag 29 augustus 2021 |
Studiedagen (alle leerlingen vrij)
Teamdag (alle leerlingen vrij)
Andere dagen voor in uw agenda
Vrijdag 4 december 12:30 uur uit
Donderdag 17 december 12:30 uur uit
Vrijdag 16 juli 12:30 uur uit
Voor het schooljaar 2020-2021 vragen wij ouders een vrijwillige financiële bijdrage te geven voor het schoolfonds, de overblijf en voor de kunstlessen in het KWT programma.
Voor het schooljaar 2020-2021vragen wij ouders een financiële bijdrage te geven voor het schoolfonds, de overblijf en voor de kunstlessen in het KWT-programma. Ouders ontvangen bij de start van het nieuwe schooljaar de rekeningen via WISCOLLECT.
Het heeft de voorkeur wanneer betalingen met WISCOLLECT worden voldaan. Voor uw en onze administratie is dit systeem overzichtelijk en kunnen er geen foute boekingen worden gemaakt. De rekeningen worden in augustus/september per mail verstuurd naar het mailadres van een van de ouders of verzorgers.
Schoolfonds
Het schoolfonds voor 2020-2021 bedraagt € 55.
NL 89 INGB 000 056 10 18
Stichting Vrienden van de Bergse Zonnebloem
o.v.v. de naam van uw kind(eren) en de groep(en)
Overblijfvergoeding
De overblijfvergoeding voor 2020-2021 bedraagt € 80.
Berekekening vergoeding voor de overblijf bij instroom.
PERIODE | DATA | BEDRAG |
1e | 1 september - 15 november | € 80 |
2e | 16 november - 31 januari | € 60 |
3e | 1 februari - 15 april | € 40 |
4e | 16 april - 15 juni | € 20 |
5e | 16 juni - 15 juli | € 0 |
NL02 RABO 011 821 65 38
Stichting BOOR INZ de Bergse Zonnebloem
o.v.v. de naam van uw kind(eren) en de groep(en)
Bijdrage voor de kunstlessen in het programma KWT
Voor de door u toegezegde bijdrage ontvangt u een rekening.
NL02 RABO 011 821 65 38
Stichting BOOR INZ de Bergse Zonnebloem
o.v.v. de naam van uw kind(eren) en de groep(en) en de code KWT 22231
Alle rekeningen kunnen in drie termijnen worden betaald.
Schooljaar 2020-2021
Directeur | Ellen Dijkstra | hele week |
Adjunct-directeur | Rosanne Bakker | ma/di/wo |
Groep 1/2A | Bas van Dam | hele week |
Groep 1/2B | Desiree Manssen | ma |
Annette Boere | di/wo/do/vr | |
Groep 1/2C | Priscilla Klein | ma/di/wo |
Cathrien van Beresteijn | do/vr | |
Groep 1/2D | Evalie van der Jeugd | ma/di/wo |
Desiree Manssen | do/vr | |
Groep 3A | Johan Wesdorp | ma/di |
Judith Verhagen | wo/do/vr | |
Groep 3B | Heleen van der Laan | ma/di/wo/vr |
Mieke Peters | do | |
Groep 4A | Danïëlle van Waardenburg | hele week |
Groep 4B | Dionne Stolwijk | hele week |
Groep 5A | Twan van den Burg | ma/di/wo/vr |
Yvonne Docter | do | |
Groep 5B | André de Vette | hele week |
Groep 6A | Laura Benneheij | ma/di/wo |
Johan Wesdorp | do/vr | |
Groep 6B | Lara Sitton | hele week |
Groep 7A | Jane Schenk | ma |
Jelle Kroeze | di/wo/do/vr | |
Groep 7B | Yvonne Docter | ma/di |
Jan van der Meer | wo/do/vr | |
Groep 8A | Laura Boskamp | ma/di/wo |
Jane Schenk | do/vr | |
Groep 8A | Kimberly Baartman | ma/di/wo/do |
Marieke Beurskens | vr | |
Gymnastiek | Dyon Blom | ma |
René v/d Neut | di/do | |
Muziek | Mariska de Waay | wo |
Johan Wesdorp | ||
Onderwijsassistent | Shanta Kasapovic | hele week |
Interne begeleider 1-4 | Caroline Plomp | wo/do/vr |
Interne begeleider 5-8 | Jeannette Berghuis | ma/di/do |
Administratie | Jacquie Grevelink | ma/wo |
Conciërge | Arend den Bosch | ma/di/wo/vr |
Onderbouwcoördinator | Evalie van der Jeugd | |
Middenbouwcoördinator | Bianca Wessel | |
Bovenbouwcoördinator | Jelle Kroeze | |
Daltoncoördinator onderbouw | Johan Wesdorp | |
Daltoncoördinator bovenbouw | Yvonne Docter | |
ICT specialist | Jelle Kroeze | |
Stagecoördinator/schoolopleider | Laura Benneheij | di |
Kunst, wetenschap en techniek coördinator | Marieke v/d Veen | |
Meer- en hoogbegaafde coördinator/lkr | Caroline Plomp | vr |
Meer- en hoogbegaafde leerkracht | Nikki van Lieshout | di/vr |
Middenbouwspecialist | Bianca Wessel | di/do |
Taal- en leescoördinator | Desiree Manssen | |
Laura Boskamp | ||
Privacy ambassadeur | Ellen Dijkstra | |
Vertrouwenspersoon en goed gedrag coördinator | Annette Boere | |
Vrijwilliger | Anneke den Toom | ma/di/do/vr |
Veiligheidsmedewerker | Desiree Manssen |
De MR bestaat uit 8 personen: 4 ouders en 4 leerkrachten. Zij praten over algemene schoolzaken en vergaderen ongeveer één keer in de vijf weken. Mogelijke onderwerpen: begroting, schoolgids, veiligheid, lesmateriaal, formatie, pestprotocol etc.
Oudergeleding
Semin Suvarierol Hoen | Melissa van Daalen | Wietske Arema | Cissy Markides - van Assendelft
Personeelsgeleding
Daniëlle van Waardenburg | Laura Boskamp | Annette Boere | Heleen van der Laan
Per 1 januari 2020 is Cissy Markides - van Assendelft voorzitter. De notulen worden gepubliceerd op de website.
De directie is op uitnodiging bij elke vergadering aanwezig. De vergaderingen zijn in principe openbaar. U bent dus van harte welkom daarbij aanwezig te zijn om iets te zeggen, te vragen of om gewoon te luisteren. Wanneer u een vergadering wilt bijwonen, kunt u zich vooraf aanmelden bij de Rosanne Bakker. r.bakker@bergsezonnebloem.nl
De oudercommissie van De Bergse Zonnebloem organiseert activiteiten die iets extra’s geven aan de schooltijd van de kinderen. Activiteiten waar vanuit de overheid geen geld beschikbaar wordt gesteld. Maar die wél zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling én het plezier van uw kinderen op school. Denk daarbij aan de viering van Sinterklaas, Kerst, de sportdag en het slotfeest. Ook helpt de OC met onder meer het schoolproject, het voorleesontbijt, de avondvierdaagse en de schoolreis. De activiteiten worden in samenwerking met het team van leerkrachten georganiseerd.
Nikki van Lieshout is de contactpersoon namens het team van de Bergse Zonnebloem voor de OC. Cindy Bruinooge is de penningmeester.
De activiteiten die de OC samen met school worden georganiseerd, zijn financieel mogelijk door bijdragen van ouders/verzorgers.
De hoogte van de ouderbijdrage bedraagt Є 55 per kind. Bij de start van het schooljaar ontvangen ouders informatie over de ouderbijdrage in de brief van de oudercommissie. Daarin staat ook de hoogte van de ouderbijdrage als uw 2e of volgend kind in de loop van het schooljaar zal instromen op de Bergse Zonnebloem.
De ouderbijdrage kan in drie termijnen worden betaald, termijn 1 voor 1 oktober en termijn 2 voor 1december en termijn 3 voor 1 maart. U kunt de bijdrage overmaken op rekening NL 89 INGB 0000 561 018 t.a.v. Vrienden van de Bergse Zonnebloem. Wilt u daarbij s.v.p. de naam en de groep van uw kind of kinderen vermelden?
Als u vragen heeft over de ouderbijdrage, dan kunt u die stellen aan Cindy Bruinooge, de penningmeester van de OC .
Alvast dank daarvoor!
De school kan uw hulp goed gebruiken bij een flink aantal activiteiten. Activiteiten zoals de begeleiding van leerlingen tijdens een uitje buiten school. Meegaan met de kleutergroepen naar de gymles. Hand en spandiensten verlenen bij activiteiten die door de OC worden georganiseerd.
Wanneer hulp nodig is, ontvangt u een oproep per mail van de groepsleerkracht. Bij de klas hangt dan een aanmeldingsformulier waar u uw naam kan noteren. Soms kan de aanmelding ook per mail gebeuren. U krijgt na uw aanmelding bericht van de groepsleerkracht hoe uw hulp wordt ingezet.
De leerlingenraad komt één keer per maand bij elkaar. Niet getreurd, als uw zoon of dochter er niet bij zit; de leerlingenraad heeft de plicht om haar achterban te informeren en betrokken te houden. U kunt de leerlingenraad zelf op de voet volgen via de website, waar maandelijks de notulen op worden geplaatst.
Het doel van de leerlingenraad is om de leerlingen een stem te geven. Door hen te laten participeren in de school zijn ze meer betrokken. Ze leren met de directie, de leerkrachten en de leerlingen te communiceren om gezamenlijk en in samenwerking met elkaar iets voor elkaar te krijgen. Ze leren om verantwoordelijkheid te dragen in een minimaatschappij als de school. Dat is handig voor nu en voor later.
Bovendien leert de school wat er werkelijk bij leerlingen speelt.
De leerlingenraad wordt begeleid door Nikki van Lieshout.
Stichting Vrienden van de Bergse Zonnebloem
RSIN 854099281
Per adres Elektroweg 18, 3051 NC Rotterdam
Doelstelling
De doelstelling van de Stichting Vrienden van de Bergse Zonnebloem is primair het financieren van activiteiten, georganiseerd door de oudercommissie (OC) van basisschool de Bergse Zonnebloem in Rotterdam. Secundair doel van de stichting is het financieel steun verlenen aan activiteiten en projecten van de Bergse Zonnebloem die zonder financiële steun van de stichting (net) niet van de grond zouden komen, zonder daarbij overigens als risicodragende partij op te treden.
Uit het beleidsplan
Activiteiten De OC van De Bergse Zonnebloem organiseert activiteiten die iets extra’s geven aan de schooltijd van de kinderen. Activiteiten waarvoor vanuit de overheid geen geld beschikbaar wordt gesteld. Maar die wél zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling én het plezier van de kinderen op school. Denk daarbij aan de viering van Sinterklaas, Kerst, de sportdag en het slotfeest. Ook helpt de OC met onder meer het schoolproject, het voorleesontbijt, de avondvierdaagse en de schoolreis. De activiteiten worden in samenwerking met het team van leerkrachten georganiseerd.
In aanvulling op deze ‘reguliere’ activiteiten van de OC kan de Stichting ook gelden verwerven en bijdragen geven aan bijzondere gebeurtenissen bij De Bergse Zonnebloem, zoals aankleding en inrichting van het schoolplein (zoals in het geval van de nieuwbouw in 2016), bijzondere faciliteiten in school etc.
Het volledige beleidsplan is te lezen onder de kop ALGEMEEN bij download.
Financiële verantwoording
Het boekjaar van de stichting loopt van één augustus tot en met één en 30 juli.
Uiterlijk op 31 januari volgend op het boekjaar worden de jaarstukken van de stichting goedgekeurd door het bestuur van de Stichting waardoor de gegevens per 1 februari van ieder jaar op de website gepubliceerd kunnen worden.
Bestuurssamenstelling d.d. januari 2019
Erik Nijhuis I Marijke Terwisscha van Scheltinga I Cindy Debets (penningmeester) | Tjeerd Agema |
De bestuurders van deze stichting krijgen geen beloning voor hun werkzaamheden binnen deze stichting.
Het bestuur van BOOR heeft, om richting te geven aan de ontwikkeling van de scholen, in haar koersdocument 2015-2019 de misse-visie als volgt verwoord:
Missie
Maximale kansen creëren voor kinderen in Rotterdam. Kinderen worden volwassen wereldburgers die bijdragen aan een rechtvaardige samenleving en weten hoe zij hun talenten kunnen benutten.
Visie
Met uitstekend personeel realiseren scholen goed onderwijs en een toegevoegde waarde aan de talentontwikkeling van ieder kind.
Motto
Het Best Denkbare Openbare Onderwijs in Rotterdam in een lerende organisatie.
Bestuurgegevens
Stichting BOOR
Bovenschools directeur: Door Faber
Gemeentenummer: 41775
Schiekade 34
3032 AJ Rotterdam
Telefoon: 010-2540800
Fax: 010-2540899
Postadres Stichting Boor:
Postbus 23058
3001 KB Rotterdam
E-mail: info@stichtingboor.nl
Webstie: www.stichtingboor.nl
KVK: 24424572
Wij willen graag dat alles in onze school goed verloopt. Met de schoolafspraken geven we richting aan ons gedrag. Ze gelden voor iedereen op school: kinderen, leerkrachten en ouders.
De vier van de Bergse Zonnebloem
De afspraken worden ondersteund door onze borden en hangen in elke groep.
Wij willen als school dat het brengen en halen van uw kind(eren) zo veilig mogelijk gebeurt. Om de overlast voor leerlingen, de ouders en omwonenden te beperken, hebben we een aantal regels opgesteld.
Wat mag niet
Wat mag wel
Handhaving
De wijkagent en de stadswachten controleren met regelmaat of ouders van leerlingen van de Bergse Zonnebloem zich aan de parkeerregels houden. Wanneer u zich niet aan bovenstaande regels houdt, riskeert u een boete.
Samen werken we aan een veilige schoolomgeving!
Als leerlingen te laat komen wordt dit afgetekend op de 'te laat kaart'. Als een leerling drie keer te laat gekomen is, dan volgt een brief van de leerkracht. Na vijf keer te laat wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht. Wanneer het kind dan weer twee keer te laat is, wordt dit gemeld bij LEERPLICHT.
Er zijn twee momenten om te eten op school: de ochtendpauze en de middagpauze. Wij adviseren ouders aan leerlingen een stuk fruit, groente en/of brood mee te geven. De overblijfkracht ziet er op toe dat leerlingen minimaal één boterham opeten tijdens de middagpauze. Voor drinken adviseren wij water.
Wat eten en drinken leerlingen bijvoorbeeld?
In de middag eten we vaak brood. Wat voor brood we kiezen en hoe we dat beleggen maakt veel uit. Wit brood bevat niet zo veel vitamine en bouwstoffen als bruin of volkoren brood. De energie die witbrood geeft is vergelijkbaar met de energie die suiker geeft: snel, kort en hevig, gevolgd door een dip. Terwijl bruin of volkoren brood zijn energie langzaam afgeeft en geen dip veroorzaakt.
Brood kan op 1001 manieren worden belegd. Toch wordt er vaak voor hetzelfde gekozen. Helaas zijn de meest voor de hand liggende keuzes vaak niet gezond. Hagelslag, jam en stroop bevatten veel suiker. Chocopasta bevat veel suiker en ongezond vet. Pindakaas bevat veel ongezond vet. Deze keuzes geven veel energie (70-80 kCal). Energie die niet wordt gebruikt, maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet dat kinderen dik maakt. Het is daarom belangrijk dit soort beleg niet te dik te smeren en af te wisselen met mager (minder energierijk) beleg, zoals kipfilet, een gekookt eitje of fruit en rauwkost. Schijfjes appel met kaneel, aardbeien, komkommer, tomaat of paprika zijn ook op brood heerlijk.
mag elke dag | mag af en toe | bij uitzondering |
Ham | Rund knakworst | Boterhamworst |
Kipfilet | Kip knakworst | Halal worst |
Kaas | Pindakaas | Smeer leverworst |
Smeerkaas 20+ | Chocolade pasta | |
Light zuivelspread | Chocolade hagelslag | |
Sandwichspread | Chocolade vlokken | |
Jam (let op suikergehalte) | ||
Appelstroop |
Bron: Lekker fit!
Genoeg drinken is heel belangrijk. Het houdt het lichaam gezond, voorkomt hoofdpijn en helpt zelfs bij de concentratie in de les. Helaas bevatten de meest populaire drankjes erg veel suiker. Zoveel zelfs dat het lichaam het niet opmaakt. Het teveel aan suiker maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet dat kinderen dik maakt. Bovendien is suiker slecht voor de tanden.
Rotterdam Lekker Fit! adviseert dat de kinderen water en melk drinken. Melk bevat gezonde bouwstoffen voor het lichaam en water is gezond en fris. Om gezond te blijven heeft een kind minstens 2 grote glazen water nodig. Water kun je extra lekker maken door er een schijfje citroen of limoen in te doen. Een plakje komkommer is ook heerlijk en een stukje diepvries fruit maakt het water ook lekker koel.
Het is heel goed mogelijk dat een kind een nieuwe smaak bij de eerste keer proeven niet lekker vindt. Soms is het nodig 3 tot 7 keer te laten proeven voor uw kind iets lekker vindt. Het beste wat u voor uw kind kan doen is het goede voorbeeld geven. Iemand anders iets herhaaldelijk met smaak te zien drinken maakt nieuwsgierig.
Thee bestaat in heerlijke smaken en is (zonder suiker of honing) een goede vervanging voor aanmaaklimonade of andere gezoete drankjes. Een fles water of afgekoelde thee in de koelkast maakt het gemakkelijk om gezond te kiezen.
Bron: Lekker fit!
Vanaf september 2020 is het niet meer mogelijk schoolmelk te drinken. Om millieuredenen wordt schoolmelk niet meer in kleine verpakking geleverd.
Een verjaardag wordt natuurlijk ook op school gevierd. Een traktatie geeft een feestelijk tintje aan het jarig zijn. Wij geven de voorkeur aan een gezonde traktatie en één is genoeg en klein is oké!
Hoofdluis is een vervelende kwaal die iedereen kan treffen en helaas zeer besmettelijk is. De school heeft daarom een luizenprotocol.
Luizenprotocol
Op onze school hebben we een werkgroep hoofdluis. Een aantal moeders zet zich in om iedere maandag na een schoolvakantie alle kinderen en leerkrachten te controleren op hoofdluis. De ervaring leert namelijk dat kinderen vooral tijdens vakanties hoofdluis oplopen. Iedere keer blijkt de controle terecht, want er worden meerdere kinderen met hoofdluis gevonden.
De betreffende ouders worden ingeseind, de andere kinderen uit de klas worden geïnformeerd en aan hun ouders wordt gevraagd extra alert te zijn. Na 2 weken worden de groepen waarin hoofdluis voorkwam weer gecontroleerd door de werkgroep.
Wij zijn als school heel blij met de enorme inzet van de moeders van de werkgroep hoofdluis. Hun taak zou verlicht kunnen worden als er nog meer ouders mee zouden helpen bij de controles. Dus: heeft u tijd op maandagen na de vakanties: meld u aan via uw leerkracht.
Een ander punt dat we hierbij nog even willen benadrukken is dat hoofdluis echt heel vervelend is, maar beslist niet bij vieze mensen hoort! In tegendeel: luizen zijn juist gek op frisse, gewassen kinderharen. Toch merken wij zeer tot onze spijt dat de kinderen met hoofdluis nog wel eens geplaagd worden door hun klasgenoten. Dit maakt het natuurlijk dubbel-verdrietig, want dagelijks door de luizenkam gehaald moeten worden is al geen pretje! Op school besteden we hier zeker aandacht aan, maar praat er ook thuis over. Hoofdluis is geen schande. Het kan echt iedereen overkomen!
Het is wenselijk dat eigendommen van een kind (gymnastiekkleding, regenkleding, etui, broodtrommeltje, sloffen, jas, enz.) duidelijk van zijn/haar naam zijn voorzien.
De Bergse Zonnebloem adviseert ouders hun kinderen geen mobiele telefoon mee naar school te geven. In de school en op het schoolplein wordt er geen gebruik gemaakt van mobiele telefoons door de leerlingen. Telefoons mogen wel meegenomen worden maar moeten tijdens schooltijd uit staan. Wanneer leerlingen toch onder schooltijd hun telefoon gebruiken, wordt de telefoon in beslag genomen door de leerkracht. Aan het einde van de dag krijgt de leerling de telefoon terug. Bij herhaaldelijk overtreden van deze regel kan besloten worden dat de telefoon langer op school blijft. Verlies of schade is voor risico van de leerling.
De leerkracht gaat met de leerlingen, met absentielijst, zonder tijd te verliezen aan het eventueel aantrekken van jassen en schoenen, naar buiten (zie ontruimingsplan bij de deur). Drie keer per jaren houden wij een ontruimingsoefening.
Verlengde leertijd (VLT)
De Rotterdamse gemeente en schoolbesturen willen hun leerlingen meer kansen geven zicht te ontplooien en hen meer bagage meegeven voor een succesvolle toekomst. In 2007-2008 zijn tien scholen begonnen met een dagarrangement en 24 scholen met een wijkarrangement. In beide gevallen wordt de schooldag verlengd met maximaal zes uur.
In de loop der tijd zijn het aantal uren in de VLT verminderd door wijzigingen in het subsidie beleid van de gemeente Rotterdam. De Bergse Zonnebloem heeft de leertijd voor alle leerlingen op school in het schooljaar 2016-2017 verlengd met 2,5 uur. In het schooljaar 2020-2021 is de verlengde leertijd 1,5 uur per week. In deze uren wordt lesgegeven door vakleerkrachten. De groepsleerkracht heeft tijdens de verlengde leertijd gelegenheid om werkzaamheden zoals het bijhouden van de administratie voor het leerlingvolgsysteem bij te houden.
Iedere week besteden wij 1,5 uur extra schooltijd aan minder reguliere vakken, zoals kunst, cultuur, dans, judo, muziek en gymnastiek. De kinderen beleven erg veel plezier aan het volgen van deze vakken en het zorgt er ook voor dat de reguliere vakken, zoals taal en rekenen, beter gaan. Twee vliegen in een klap dus.
Vakken gegeven in de verlengde leertijd
De Bergse Zonnebloem organiseert maandelijks een informatieochtend. U ontvangt tijdens deze ochtend informatie over het onderwijs dat wij op school geven. U krijgt een beeld over onze visie op onderwijs, de methodes en activiteiten die daarbij horen, de pedagogische uitgangspunten, maar ook over omgangsnormen en schoolregels. U neemt een kijkje in de klassen onder begeleiding van onze leerlingen. Er is gelegenheid om vragen te stellen. Aan het einde van de ochtend krijgt u een informatiepakket en een inschrijfformulier.
NB Voorlopig worden alle informatiebijeenkomsten georganiseerd in de middag van 14:00 tot 15:30 uur. We houden rekening met de 1,5 meter afstand van het RIVM.
U kunt uw kind inschrijven door uiterlijk in de maand dat uw kind 3 jaar wordt het inschrijfformulier in te leveren op school. U ontvangt een bevestiging van ontvangst van het inschrijfformulier. Inschrijven kan alleen als u een informatieochtend heeft bezocht. Een maand nadat uw kind 3 is geworden, ontvangt u een bevestiging van plaatsing of afwijzing.
Volgorde van plaatsing:
Als kinderen tussentijds van school veranderen en op de Bergse Zonnebloem willen komen, komt er een uitgebreid gesprek met de directie en/of de intern begeleider. Deze laatste neemt altijd contact op met de school van herkomst. Er kan een screening en een niveaubepaling plaats vinden. Het is voor uw kind maar ook voor school belangrijk om een juiste instap te maken. De ouder is verplicht relevante informatie over hun kind te melden tijdens het kennismakingsgesprek.
Informatiemiddagen worden op de volgende data gehouden:
Schooljaar 2020-2021
De informatiemiddagen worden gehouden op de Elektroweg 18 en beginnen om 14:00 uur en eindigen rond 15:30 uur. Wanneer u een informatiemiddag wilt bijwonen, meld u zich dan aan. Aanmelden via bij voorkeuer via email: info@bergsezonnebloem.nl of telefonisch: 010 4181977
Ongeveer twee maanden voor het bereiken van de vierjarige leeftijd krijgen ouders bericht over de groepsindeling van hun kind. De leerkracht neemt contact op met de ouders voor een kennismaking. Er kunnen dan ook afspraken worden gemaakt over "wenmomenten" in de toekomstige groep van uw kind. Ook van de leerkracht ontvangt u nog veel informatie. Voorwaarde om op school te starten is wel, dat uw kind zindelijk is en zelf naar de wc kan.
Nieuwe leerlingen die in februari 4 jaar worden, starten in de instroomgroep. De leerlingen uit de instroomgroep krijgen les van een leerkracht in opleiding. Een leerkracht in opleiding zit in de laatste fase van de studie aan de Pabo en is bevoegd om zelfstandig les te geven. De leerkracht in opleiding wordt begeleid door de stagebegeleider van onze school.
De kleuters die starten in de instroomgroep krijgen 4 hele dagen les op de Bergse Zonnebloem. De lesdagen zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De woensdag wordt een rustdag voor de leerlingen.
Een school kan niet zonder de steun en inbreng van ouders/verzorgers. De Bergse Zonnebloem probeert u als ouder/verzorger tijdens de schooltijd van uw kind dan ook zo veel mogelijk bij de school te betrekken. Het zijn tenslotte uw kinderen. Hieronder vindt u informatie over de verschillende momenten waarop u welkom bent.
Soms kan het nodig zijn dat er voor alle ouders of een groep ouders extra informatie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een educatief uitstapje van een groep naar de kinderboerderij. Ouders krijgen dan van de leerkracht een schoolbericht via de mail. Ouders kunnen ook een schoolbericht van de directie ontvangen, deze schoolberichten worden zoveel mogelijk op donderdag gestuurd via de mail.
Elk schooljaar is er aan het begin van het schooljaar de informatieavond voor alle groepen. De directie licht de plannen voor het komende schooljaar uit. Leerkrachten vertellen de werkwijze en de gebruikte methodes en geven een overzicht van de jaarplanning. Er zijn workshops, waarin leerkrachten uitleg geven over specifieke onderwerpen.
Het is een leuke manier om kennis te maken met de omgeving van uw kind, met de school, de leerkracht en de andere ouders.
Wanneer de ontwikkeling van een kind het nodig maakt om tussentijds van gedachten te wisselen, dan is er alle ruimte voor een gesprek. Het initiatief kan van ouders of van de leerkracht komen.
Ouders hebben behoefte aan informatie over de ontwikkeling van hun kind op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Ouders van alle leerlingen worden in november voor een voortgangsgesprek uitgenodigd. Hierbij worden de werkhouding, het gedrag en de tot dan toe behaalde methodetoets resultaten van de kinderen besproken. Er worden welkomstgesprekken gevoerd met de ouders van nieuwe kleuters en zij-instromers.
Alle leerlingen krijgen een winter- en zomerrapport. Beide rapporten bestaan uit drie onderdelen. Allereerst is er de waardering die wordt gegeven aan de vorderingen die het kind gemaakt heeft. Deze waardering is gebaseerd op methode-gebonden toetsen en op waarneming van de leerkracht. Het tweede deel bestaat uit het deel dat is ingevuld door het kind zelf, het zogenaamde portfolio. Het laatste deel is de toetskaart, een overzicht van de toetsresultaten vanuit het leerlingvolgsysteem.
Bij de rapportbesprekingen staat de ontwikkeling van het kind centraal. Kinderen van groep 1 t/m groep 8 krijgen twee keer per jaar een rapport, in februari en aan het einde van het schooljaar. Het rapport wordt middels een gesprek besproken met de groepsleerkracht. Vanaf de middenbouw is het gebruikelijk dat ook het kind bij de rapportbespreking aanwezig is. Voorafgaand aan het gesprek krijgt de ouder het rapport mee naar huis. Rapportgesprekken zijn verplicht omdat ze noodzakelijk zijn voor de voortgang van het onderwijs aan het kind.
De sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen volgen wij door middel van observatie instrument ZIEN!
In groep 7 wordt tevens de CITO- entreetoets afgenomen. De uitslag laat zien hoever de leerstof tot en met groep 7 wordt beheerst. Wij proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij het niveau van het kind. De CITO-eindtoets wordt afgenomen in groep 8. De uitslag geeft een indicatie voor de te volgen vorm voortgezet onderwijs. Al deze toetsgegevens worden gebruikt om onderwijs op maat te bieden. De leerkracht kan zo tijdens het zelfstandig werken extra instructie of aandacht geven aan kinderen die het nodig hebben.
De scores van ons leerlingvolgsysteem (CITO LVS) M6, M7 en M8 zijn de leidraad voor het niveau van het schooladvies. De gemaakte entreetoets en het resultaat daarvan nemen we mee in ons gehele plaatje, maar voeren niet de boventoon. Naast de didactische gegevens kijken we tevens naar werkhouding, studievaardigheden, sociaal emotionele ontwikkeling en overige relevante informatie. De basisschool is verantwoordelijk voor het geven van advies en het voortgezet onderwijs draagt zorg voor de plaatsing van alle leerlingen. Leerlingen met een leerachterstand groter dan 1,5 jaar volgen het onderzoekstraject ‘De zorgleerling in beeld’. Dit onderzoek richt zich op leerlingen in het basisonderwijs die mogelijk in aanmerking komen voor praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning.
De centrale CITO eindtoets in groep 8 heeft bijna geen rol meer wat betreft het vormen van een advies of bij het plaatsen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. In enkele gevallen, wanneer een opmerkelijk verschil bestaat tussen het gegeven advies en de score van de CITO eindtoets, zal een advies heroverwogen worden. Dit geldt alleen bij een opmerkelijk verschil naar boven toe. Wanneer de toets slechter is gemaakt, blijft het gegeven advies staan. De CITO eindtoets vindt plaats in april.
De school betrekt ouders bij de school door:
In de schoolgids staan afspraken/normen en waarden/regels opgenomen (zie schoolgids/pedagogisch beleid) waaraan alle partijen zich dienen te houden. We vragen ouders deze afspraken te respecteren.
Mocht u ook graag mee willen helpen, dan kunt u dat aangeven via de vragenlijst die u aan het begin van ieder schooljaar invult.
De ervaring heeft geleerd, dat vragen, onduidelijkheden en/of problemen niet worden opgelost in gesprekken buiten de school. De beste manier is natuurlijk in gesprek te treden met de groepsleraar of de directie.
Op onze school geldt per 1 augustus 1998 de nieuwe “Klachtenregeling openbaar primair en voortgezet onderwijs Rotterdam”. Ons bestuur heeft zich aangesloten bij de landelijke klachtencommissie voor het openbaar en algemeen bijzonder primair- en voortgezet onderwijs.
De procedure ziet er dan als volgt uit:
Het kan voorkomen – al hopen we dat natuurlijk niet - dat de ouders / verzorgers tijdelijk geen vertrouwen meer hebben in de school. Ze hebben dan uiteraard het recht om rechtstreeks contact op te nemen met één van de vertrouwenspersonen van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Het bestuur heeft de taak om te luisteren en te bemiddelen. Mocht zo’n bemiddelingspoging mislukken, dan heeft het bestuur de plicht om samen met de ouders – in het belang van het kind – een andere oplossing te zoeken.
Namen en adressen
De verantwoordelijkheid voor de klachtenafhandeling vanuit het bevoegd gezag ligt bij het college van bestuur van BOOR. Een schriftelijke klacht (zie artikel 11 en 12 van de klachtenregeling) dient te worden gericht aan:
Stichting BOOR
t.a.v. het college van bestuur
Postbus 23058
3001 KB ROTTERDAM
Centraal meldpunt Vertrouwensinspecteurs
Voor klachten op het gebied van (seksueel) geweld, intimidatie, discriminatie, onverdraagzaamheid, radicalisering en dergelijke kunt u ook contact opnemen met het landelijk meldpunt vertrouwensinspecteurs, 0900-1113111.
Landelijke Klachtencommissie
BOOR is voor alle scholen aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs:
Landelijke Klachtencommissie Onderwijs
Postbus 85191
3508 AD Utrecht
T 030-2809590
F 030-2809591
E info@onderwijsgeschillen.nl
De schoolkeuze voor de kinderen in groep 8 is ieder jaar weer een spannende aangelegenheid. Gezien het feit dat dit voor de meeste ouders en kinderen een moeilijke keuze is, proberen wij u zoveel mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn. Jaarlijks organiseren wij in de maand november een informatieavond over het voortgezet onderwijs. In navolging hiervan proberen wij u zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de open dagen die gehouden worden op de verschillende scholen. In februari volgt het adviesgesprek met de leerkracht. Ieder jaar krijgen wij een uitnodiging voor het volgen van een proefles op een middelbare school. Dit is een goede manier voor de kinderen om op een rustige wijze kennis te maken met de middelbare school.
Website schoolkeuze Rotterdam
Aan het einde van het schooljaar verlaten de leerlingen van groep 8 de basisschool en maken de overstap naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Om u en uw kind te helpen om een goede keuze te maken is de website schoolkeuzerotterdam.nl gemaakt. Alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in Rotterdam staan er op met een eigen pagina, vol met informatie. U kunt zoeken op diverse criteria om direct scholen te vinden die bij het niveau van uw kind en bij een gewenst profiel passen. Ook vindt u op schoolkeuzerotterdam.nl veel algemene informatie over het voortgezet onderwijs (in Rotterdam). In bijgaande link treft u de Schoolkeuzegids aan met de data van alle open dagen van de voortgezet onderwijs scholen in Rotterdam.
Kijk op Schoolkeuzerotterdam of Voortgezet onderwijs scholen van ons bestuur
2017 | 2018 | 2019 | 2020 | |
Praktijkonderwijs | - | - | - | - |
VMBO basis | 3 | 6 | 4 | 3 |
VMBO kader | - | 5 | 1 | 2 |
VMBO gemengde/theoretische leerweg | - | 1 | 3 | 1 |
VMBO theoretische | 5 | 2 | 3 | 12 |
VMBO theoretisch/HAVO | 4 | 5 | 4 | - |
HAVO | 8 | 13 | 3 | 11 |
HAVO/VWO | 3 | 3 | 9 | 3 |
VWO | 8 | 14 | 12 | 16 |
Totaal | 31 | 49 | 39 | 48 |
Schooljaar | Gemiddelde score CITO-eindtoets |
2015-2016 | 535,5 |
2016-2017 | 536,7 |
2017-2018 | 533,7 |
2018-2019 | 536 |
2019-2020 | geen cito (corona) |
De leerlingen van de Bergse Zonnebloem gaan in het schooljaar 2019-2020 naar de volgende VO scholen.
Erasmiaans Gymnasium | 3 |
Grafisch Lyceum | 4 |
Havo/VWO voor Muziek & Dans | 2 |
Laurens Lyceum | 3 |
Libanon Lyceum | 3 |
Lyceum Kralingen | 1 |
Marnix Gymnasium | 1 |
Melanchthon Business School | 1 |
Melanchthon Kralingen | 1 |
Melanchthon Schiebroek | 10 |
Montessori Lyceum | 5 |
Montessori Mavo | 1 |
Rudolf Steiner College | 4 |
Vakcollege Hillegersberg | 4 |
Wolfert Lansing | 1 |
Wolfert Tweetalig | 2 |
Young Business School Rotterdam | 1 |
Op de Bergse Zonnebloem gaan wij zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. Dit is vastgelegd in het privacyreglement van stichting BOOR. De gegevens die over leerlingen gaan, noemen we persoonsgegevens. Wij maken alleen gebruik van persoonsgegevens als dat nodig is voor het leren en begeleiden van onze leerlingen, en voor de organisatie die daarvoor nodig is. In het privacyreglement kunt u precies lezen wat voor onze school de doelen zijn voor de registratie van persoonsgegevens. De meeste gegevens ontvangen wij van ouders (zoals bij de inschrijving op onze school). Daarnaast registreren leraren en ondersteunend personeel van onze school gegevens over onze leerlingen, bijvoorbeeld cijfers en vorderingen. Soms worden er bijzondere persoonsgegevens geregistreerd als dat nodig voor de juiste begeleiding van een leerling, zoals medische gegevens (denk aan dyslexie of ADHD).
De leerling gegevens worden opgeslagen in ons digitale administratie- en volgsysteem Parnayss. Deze programma’s zijn beveiligd en toegang tot die gegevens is beperkt tot medewerkers van onze school. Omdat de Bergse Zonnebloem onderdeel uitmaakt van stichting BOOR, worden daar ook (een beperkt aantal) persoonsgegevens mee gedeeld in het kader van de gemeenschappelijke administratie en het plaatsingsbeleid.
Tijdens de lessen maken wij gebruik van een aantal digitale leermaterialen. Hiervoor is een beperkte set met persoonsgegevens nodig om bijvoorbeeld een leerling te kunnen identificeren als die inlogt. Wij hebben met deze leveranciers duidelijke afspraken gemaakt over de gegevens die ze van ons krijgen. De leverancier mag de leerling gegevens alleen gebruiken als wij daar toestemming voor geven, zodat misbruik van die informatie door de leverancier wordt voorkomen.
Ouders hebben het recht om de gegevens van en over hun kind(eren) in te zien. Als de gegevens niet kloppen, moet de informatie gecorrigeerd worden. Als de gegevens die zijn opgeslagen niet meer relevant zijn voor de school, mag u vragen die specifieke gegevens te laten verwijderen. Voor vragen of het uitoefenen van uw rechten, kunt u contact opnemen met de leerkracht van uw kind, of met de schooldirecteur.
Als wij bepaalde gegevens van onze leerlingen willen delen met derde, dan zullen wij daarvoor altijd eerst toestemming vragen aan de ouders/verzorgers. Er kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan het delen van foto’s en video’s op de schoolsite, maar ook aan het uitdelen klassenlijsten of adreslijsten.
Op onze school hebben we een privacyregelement. Hierin staat beschreven hoe we op school omgaan met leerling gegevens, en wat de rechten zijn van ouders en leerlingen. Dit reglement is met instemming van de (G)MR vastgesteld.
Privacy protocol, filmopnames en foto’s
Privacy protocol gebruik foto en video-opnamen op de website en op de basisschool-app van de Bergse Zonnebloem
Regelmatig worden op daltonschool de Bergse Zonnebloem foto’s of filmpjes gemaakt van activiteiten en gepubliceerd op onze website of op de Bergse Zonnebloem basisschool-app. In enkele gevallen worden items op school gefilmd voor derden. Het doel van het publiceren van foto’s op onze site en foto’s en filmpjes op onze basisschool-app is om u een sfeerbeeld te geven van onze schoolse-activiteiten. We hanteren het onderstaande protocol bij het gebruik van foto en video-opnamen.
A. Maken van foto- en video-opnamen
Op onze school mogen foto- en video-opnames gemaakt worden door leerkrachten en/of personen die daartoe door een leerkracht of schoolleiding verzocht zijn.
Mogelijke situaties waarbij opnamen gemaakt kunnen worden, zijn:
a. bij bijzondere activiteiten, zoals schoolfeesten, excursies, uitstapjes enz.
b. tijdens de lessen om de manier van werken van de leerkracht nauwkeuriger te kunnen bekijken en bespreken.
c. tijdens de lessen om de manier van werken van een leerling nauwkeuriger te kunnen bekijken en bespreken.
B. Bewaking privacy gebruik van opnamen
Ouders, die bezwaar hebben tegen het maken van opnames in algemene zin, kunnen dit bezwaar, met redenen omkleed, kenbaar maken bij de schoolleiding.
C. Gebruik website en basisschool-app
De volgende privacyregels gelden voor onze website (www.bergsezonnebloem.nl en de Bergse Zonnebloem basisschool-app)
CONTACT
Elektroweg 18
3051 NC Rotterdam
010-4181977
Privacy ambassadeur: Ellen Dijkstra
privacy@bergsezonnebloem.nl
Informatie over contactpersonen en vertrouwenspersonen
Overal waar gewerkt wordt zijn wel eens misverstanden, of worden af en toe fouten gemaakt. Op onze school is dat niet anders. Zit je iets dwars, heb je een probleem of klacht? Je kunt ergens terecht!
Klachten
We hebben een procedure voor klachten en onvrede. De procedure bestaat uit de volgende stappen:
Als leerling of ouder kun je ook altijd rechtstreeks naar de interne contactpersoon met een zorg of probleem. De interne contactpersoon zal dan samen bespreken welke weg je het beste kunt volgen. Je kunt ook op elk moment terecht bij de externe vertrouwenspersoon.
Contactpersoon en vertrouwenspersoon
Bij klachten, zorgen of problemen komen soms de interne contactpersoon en/of de externe vertrouwenspersoon in beeld. Zij zijn beide belangrijk, maar hebben een verschillende taak.
De interne contactpersoon kan advies vragen aan de externe vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld over hoe zaken het beste aangepakt kunnen worden en wat de juiste procedure is in bepaalde situaties. De contacten met contactpersoon en vertrouwenspersoon zijn strikt vertrouwelijk.
Wat doet de interne contactpersoon?
Een contactpersoon is binnen de school een aanspreekpunt voor zowel leerlingen als voor ouders en leerkrachten. De contactpersoon heeft verschillende taken:
De interne contactpersoon van onze school is Annette Boere Ouders, leerlingen en collega’s kunnen met haar contact opnemen via a.boere@bergsezonnebloem.nl of 010-4181977. Als het nodig is kan de interne contactpersoon je doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon.
Wat doet de externe vertrouwenspersoon?
De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en wordt door het bestuur benoemd. Als het probleem op school en binnen het bestuur intern niet kan worden opgelost, dan is er een rol voor de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon heeft de volgende taken:
De externe vertrouwenspersonen van stichting BOOR zijn de heer Paul van Lange en mevrouw Jakkie Ames. Je kunt hen rechtstreeks benaderen via onderstaande contactgegevens:
Paul van Lange
paul@paulvanlange.nl
084 0031980
Jakkie Ames
jakkie_ames@hotmail.com
06 135 70625
Tot slot hanteren we op school een klokkenluidersregeling. Deze regeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten, daar is de klachtenregeling voor. De klokkenluidersregeling is ervoor bedoeld om een vermoeden van een ernstige misstand te kunnen melden. Het gaat dan om een vermoeden op redelijke gronden, waarbij een maatschappelijk belang in het geding is als gevolg van:
Als er geen sprake is van acuut gevaar, meld je een vermoeden van een misstand bij:
Hier vind je meer informatie over de klokkenluidersregeling.
Hoofdlocatie
Elektroweg
18-20
3051NC
Rotterdam
Tel: 010-4181977