Schoolregels

De vier van de Bergse Zonnebloem

Schoolregels

De vier van de Bergse Zonnebloem

  • Wij gaan respectvol met elkaar om

  • Wij zijn rustig in de school

  • Wij zorgen goed voor onze omgeving

  • Wij spelen en werken samen

De afspraken worden ondersteund door onze borden en hangen in elke groep. 

Start van de dag

  • De schooldeuren gaan open om 8:20 uur. 

  • De leerlingen gaan zelfstandig naar binnen, zij nemen afscheid van hun ouder(s) op het schoolplein.

  • Ouders mogen met hun kind mee naar binnen wanneer het kind voor het eerst naar school gaat. 

  • Wanneer een kind jarig is mag de ouder mee naar binnen om te helpen met het dragen van de traktatie.

  • Leerlingen hangen hun jassen en tassen op aan de kapstok en doen hun broodtrommels en drinken in de daarvoor bestemde bakken.

  • De leerkracht staat in de  deuropening om de leerlingen een hand te geven en te begroeten

  • Om 8:30 luidt de schoolbel en starten de lessen

  • Acht keer per jaar organiseert de school een ‘over de drempeldag’, ouders/verzorgers mogen dan het eerste kwartier van het lesprogramma in de klas blijven

Uitgaan van de school

  • De lessen zijn om 15:00 uur afgelopen en op woensdag om 12:30 uur.

  • De leerlingen van de groepen 1/2 t/m 4 worden door de leerkracht in een rij naar buiten begeleid.

  • De leerlingen van de groepen 5 t/m 8 nemen in de klas afscheid van de leerkracht en lopen zelfstandig naar buiten. 

Brengen en halen

Wij willen als school dat het brengen en halen van uw kind(eren) zo veilig mogelijk gebeurt. Om de overlast voor leerlingen, de ouders en omwonenden te beperken, hebben we een aantal regels opgesteld.

Wat mag niet

  • De auto parkeren op de stoep (bij o.a. het garagebedrijf Kosta's Car Center).

  • De auto dubbel parkeren en wachten in de auto.

  • De auto dubbel geparkeerd en onbemand achterlaten.

Wat mag wel

  • Parkeren in een daarvoor bestemd parkeervak.

  • Stoppen en uw kind uit laten stappen op helpen met uitstappen en vervolgens wegrijden. In de zijstraten rondom de school zijn meestal lege parkeerplekken.

Handhaving

De wijkagent en de stadswachten controleren met regelmaat of ouders van leerlingen van de Bergse Zonnebloem zich aan de parkeerregels houden. Wanneer u zich niet aan bovenstaande regels houdt, riskeert u een boete.

Samen werken we aan een veilige schoolomgeving!

Te laat

Wanneer leerlingen regelmatig te laat komen, vragen wij aan ouders wat de reden van het regelmatig te laat komen is en hoe ouders er voor kunnen zorgen dat hun kind wel op tijd op school komt. 

Eten en drinken

Er zijn twee momenten om te eten op school: de ochtendpauze en de middagpauze. Wij adviseren ouders aan leerlingen een stuk fruit, groente en/of brood mee te geven. De overblijfkracht ziet er op toe dat leerlingen minimaal één boterham opeten tijdens de middagpauze. Voor drinken adviseren wij water.

Wat eten en drinken leerlingen bijvoorbeeld?


  • Fruit zoals appel, banaan, peer en rood fruit

  • Rauwkost zoals komkommer, wortel, paprika en tomaat

  • Brood met beleg (kaas, ham, kipfilet, sandwichspread, jam, appelstroop)

  • Crackers

  • Water

Chocopasta en pindakaas… of kan er nog ander beleg op brood?

In de middag eten we vaak brood. Wat voor brood we kiezen en hoe we dat beleggen maakt veel uit. Wit brood bevat niet zo veel vitamine en bouwstoffen als bruin of volkoren brood. De energie die witbrood geeft is vergelijkbaar met de energie die suiker geeft: snel, kort en hevig, gevolgd door een dip. Terwijl bruin of volkoren brood zijn energie langzaam afgeeft en geen dip veroorzaakt.

Brood kan op 1001 manieren worden belegd. Toch wordt er vaak voor hetzelfde gekozen. Helaas zijn de meest voor de hand liggende keuzes vaak niet gezond. Hagelslag, jam en stroop bevatten veel suiker. Chocopasta bevat veel suiker en ongezond vet. Pindakaas bevat veel ongezond vet. Deze keuzes geven veel energie (70-80 kCal). Energie die niet wordt gebruikt, maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet dat kinderen dik maakt. Het is daarom belangrijk dit soort beleg niet te dik te smeren en af te wisselen met mager (minder energierijk) beleg, zoals kipfilet, een gekookt eitje of fruit en rauwkost. Schijfjes appel met kaneel, aardbeien, komkommer, tomaat of paprika zijn ook op brood heerlijk.

mag elke dag

mag af en toe

bij uitzondering

Ham

Rund knakworst

Boterhamworst

Kipfilet

Kip knakworst

Halal worst

Kaas

Pindakaas

Smeer leverworst

Smeerkaas 20+

 

Chocolade pasta

Light zuivelspread

 

Chocolade hagelslag

Sandwichspread

 

Chocolade vlokken

Jam (let op suikergehalte)

 

 

Appelstroop

 

 

Bron: Lekker fit!

Drinken

Genoeg drinken is heel belangrijk. Het houdt het lichaam gezond, voorkomt hoofdpijn en helpt zelfs bij de concentratie in de les. Helaas bevatten de meest populaire drankjes erg veel suiker. Zoveel zelfs dat het lichaam het niet opmaakt. Het teveel aan suiker maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet dat kinderen dik maakt. Bovendien is suiker slecht voor de tanden.

Rotterdam Lekker Fit! adviseert dat de kinderen water en melk drinken. Melk bevat gezonde bouwstoffen voor het lichaam en water is gezond en fris. Om gezond te blijven heeft een kind minstens 2 grote glazen water nodig. Water kun je extra lekker maken door er een schijfje citroen of limoen in te doen. Een plakje komkommer is ook heerlijk en een stukje diepvries fruit maakt het water ook lekker koel.

Het is heel goed mogelijk dat een kind een nieuwe smaak bij de eerste keer proeven niet lekker vindt. Soms is het nodig 3 tot 7 keer te laten proeven voor uw kind iets lekker vindt. Het beste wat u voor uw kind kan doen is het goede voorbeeld geven. Iemand anders iets herhaaldelijk met smaak te zien drinken maakt nieuwsgierig.

Thee bestaat in heerlijke smaken en is (zonder suiker of honing) een goede vervanging voor aanmaaklimonade of andere gezoete drankjes. Een fles water of afgekoelde thee in de koelkast maakt het gemakkelijk om gezond te kiezen.

Bron: Lekker fit!

Schoolmelk

Vanaf september 2020 is het niet meer mogelijk schoolmelk te drinken. Om millieuredenen wordt schoolmelk niet meer in kleine verpakking geleverd. 

Verjaardag op school

Een verjaardag wordt natuurlijk ook op school gevierd. Een traktatie geeft een feestelijk tintje aan het jarig zijn. Wij geven de voorkeur aan een gezonde traktatie  en één is genoeg en klein is oké!

Luizen en het luizenprotocol

Hoofdluis is een vervelende kwaal die iedereen kan treffen en helaas zeer besmettelijk is. De school heeft daarom een luizenprotocol.

Op onze school hebben we een werkgroep hoofdluis. Een aantal moeders zet zich in om iedere maandag na een schoolvakantie alle kinderen en leerkrachten te controleren op hoofdluis. De ervaring leert namelijk dat kinderen vooral tijdens vakanties hoofdluis oplopen. Iedere keer blijkt de controle terecht, want er worden meerdere kinderen met hoofdluis gevonden.

De betreffende ouders worden ingeseind, de andere kinderen uit de klas worden geïnformeerd en aan hun ouders wordt gevraagd extra alert te zijn. Na 2 weken worden de groepen waarin hoofdluis voorkwam weer gecontroleerd door de werkgroep.

Wij zijn als school heel blij met de enorme inzet van de moeders van de werkgroep hoofdluis. Hun taak zou verlicht kunnen worden als er nog meer ouders mee zouden helpen bij de controles. Dus: heeft u tijd op maandagen na de vakanties: meld u aan via uw leerkracht.

Een ander punt dat we hierbij nog even willen benadrukken is dat hoofdluis echt heel vervelend is, maar beslist niet bij vieze mensen hoort! In tegendeel: luizen zijn juist gek op frisse, gewassen kinderharen. Toch merken wij zeer tot onze spijt dat de kinderen met hoofdluis nog wel eens geplaagd worden door hun klasgenoten. Dit maakt het natuurlijk dubbel-verdrietig, want dagelijks door de luizenkam gehaald moeten worden is al geen pretje! Op school besteden we hier zeker aandacht aan, maar praat er ook thuis over. Hoofdluis is geen schande. Het kan echt iedereen overkomen!

Merken van eigendommen

Het is wenselijk dat eigendommen van een kind (gymnastiekkleding, regenkleding, etui, broodtrommeltje, sloffen, jas, enz.) duidelijk van zijn/haar naam zijn voorzien.

Mobiele telefoons op school

De Bergse Zonnebloem adviseert ouders hun kinderen geen mobiele telefoon mee naar school te geven. In de school en op het schoolplein wordt er geen gebruik gemaakt van mobiele telefoons door de leerlingen. Telefoons mogen wel meegenomen worden maar moeten tijdens schooltijd uit staan. Wanneer leerlingen toch onder schooltijd hun telefoon gebruiken, wordt de telefoon in beslag genomen door de leerkracht. Aan het einde van de dag krijgt de leerling de telefoon terug. Verlies of schade is voor risico van de leerling.

Ontruimingsalarm

De leerkracht gaat met de leerlingen, met absentielijst, zonder tijd te verliezen aan het eventueel aantrekken van jassen en schoenen, naar buiten (zie ontruimingsplan bij de deur). Drie keer per jaren houden wij een ontruimingsoefening.